Niño De Clercq

Kickstart Your Career Day

"Ik zou het traineeship van de Kickstart Your Career Day zeker aanraden aan medestudenten, net omdat je over de verschillende business lines heen kan kijken. Bij een klassieke stage draai je vooral mee op één afdeling."

Niño, student Handelswetenschappen in de richting Fiscaliteit

Niño De Clercq

Business Area

Stages

Niño De Clercq verliet VGD onlangs na een stageperiode van vier weken in het kantoor van Sint-Niklaas. De student Handelswetenschappen in de richting Fiscaliteit, was in maart dit jaar de winnaar van de VGD Kickstart Your Career Day in Sint-Niklaas. Na een dag vol activiteiten, zoals speeddates, trainingen en workshops, ging hij naar huis met een maand traineeship op zak. Hoe is zijn stage verlopen, en vooral… heeft het Niño effectief geholpen om zijn verdere carrière richting te geven? We vroegen het hem zelf.

De kennismaking

“Ik heb VGD leren kennen op een jobbeurs, via via had ik al opgevangen dat een stage daar een uitgelezen kans zou zijn om ervaring op te doen. Op de sociale mediakanalen had ik ook al gemerkt dat er inderdaad veel expertise aanwezig is, en die Great Place To Work-awards spreken ook wel tot de verbeelding. Logisch dus, dat ik mij heb ingeschreven voor één van de Kickstart Your Career Days.”

“Dat was een succes. Ik had er enkele goede gesprekken met de VGD-adviseurs waarin de open sfeer en de toegankelijkheid van iedereen op het kantoor me direct opviel. Tijdens de training rond de ‘accountant van de toekomst’, heb ik ook gretig mee gedebatteerd en tijdens de personal branding-workshop had ik meteen een goede klik met Tony Moreels, één van de vennoten. Allemaal positieve elementen die ertoe geleid hebben dat ik de dag kon bekronen met een maand traineeship.”

Het traineeship

“Ik mocht twee weken meedraaien op de dienst Accountancy en telkens een week in Audit en Tax. Dat laatste spreekt me het meeste aan. Advies geven, een antwoord bieden op uitdagingen,… Tax is heel ruim, en is bovendien mijn studierichting. Ik mocht onder andere de balans opstellen van een partiële splitsing, een artikel voorbereiden over de bezoldigingstheorie, vennootschapsbelastingaangiftes bekijken, financieringsvormen voor een klant voorbereiden,… Dat was echt mijn ding.”

“Voor Audit heb ik een case voor starters uitgewerkt, jaarrekeningen opgesteld en gecontroleerd, conformaties opgevraagd en de administratieve registraties ervan voltooid op de server,… Voor de BL Accountancy heb ik facturen mogen ingeven, een adviseur vergezeld tijdens een klantenbezoek, jaarrekeningen afgesloten, rapporten gemaakt, afschrijvingstabellen geüpdatet in dossiers, kostprijsberekeningen gemaakt, een bezwaarschrift voor leegstandheffing opgemaakt,…”

“Je merkt het, ik heb niet stil gezeten. Iedereen heeft echt taken gezocht waar ik iets uit kon leren en ik ben daarin optimaal begeleid. De opdracht rond fusies en splitsingen vond ik de leukste, waar ik ook het meeste uit heb geleerd. Ook de redactie van het artikel was leerrijk. Zo merk je dat het niet evident is om de essentie uit arresten te halen en die om te zetten in heldere taal.”

Ik zou het traineeship van de Kickstart Your Career Day zeker aanraden aan medestudenten, net omdat je over de verschillende business lines heen kan kijken. Bij een klassieke stage draai je vooral mee op één afdeling. Bij VGD kan je zelf aftoetsen welke richting je in de praktijk het meeste aanspreekt. Tijdens mijn studies was btw bijvoorbeeld niet meteen mijn favoriete vak, maar bij VGD heb ik enkele aangename btw-momenten beleefd. De praktijk viel dus onverwacht veel beter mee dan de theorie, een leuke verrassing.”

Het vervolg

“Hoewel het geen gemakkelijk jaar was, heeft dit traineeship toch heel veel goed gemaakt. Mijn interesse in fiscaliteit is verder aangewakkerd en ik ga nog een jaartje dagonderwijs volgen op de fiscale hogeschool in Brussel. Als er zich nadien een kans voordoet om aan de slag te gaan bij VGD, zal ik zeker niet twijfelen. Misschien tot binnenkort dus!”